Skip to main content

Nieuwe documentaire Wise Guy: David Chase And The Sopranos binnenkort op HBO Max

21 augustus 2024

Amsterdam, woensdag 21 augustus 2024 - De tweedelige HBO Original documentaire Wise Guy: David Chase And The Sopranos verschijnt binnenkort op HBO Max. De documentaire - geregisseerd door Academy Award®-winnaar Alex Gibney (HBO's Going Clear: Scientology and the Prison of Belief en The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley) - belicht het leven en de carrière van scenarioschrijver en The Sopranos-bedenker David Chase. Alex Gibney werpt op een bijzondere manier een unieke blik op het ongeëvenaarde werk van Chase aan de iconische The Sopranos-serie. De twee delen van Wise Guy: David Chase And The Sopranos zijn vanaf zondag 8 september te zien op HBO Max.

Onderdompelen in de Sopranos-wereld 
Op een replica set van het kantoor van de psychiater Dr. Melfi's, draait Gibney de rollen om voor David Chase. Gibney analyseert samen met de scenarioschrijver de oorsprong van The Sopranos, het creatieve proces achter de serie en de nauwe verbindingen tussen de personages en het eigen leven van Chase. Naast interviews met schrijvers, producenten, executives en acteurs van de serie, waaronder Lorraine Bracco, Edie Falco en Michael Imperioli wordt met vele fragmenten, oude auditie-opnames en behind the scenes-beelden de kijker volledig 'ondergedompeld' in de verbluffende Sopranos-wereld. 

Deel 1
David Chase vertelt over zijn vroege leven in New Jersey, zijn fascinatie voor film maken en zijn doorbraak met het schrijven voor televisie in Los Angeles. Na een succesvolle carrière als schrijver voor tv-zenders, besluit Chase iets persoonlijks over zijn moeder te schrijven. Dat wordt "The Sopranos", een langspeelfilm over een gangster wiens moeder van plan is hem te vermoorden. Afgewezen door de grote studio’s, lukt het wel bij HBO om een pilot te maken over een gangster die mentale inzinkingen heeft en begint het castingproces voor "The Sopranos" als serie. Lorraine Bracco is de grootste naam die zich aansluit als Dr. Melfi en Chase cast de onervaren muzikant Steven Van Zandt in een cruciale rol. Met James Gandolfini en Edie Falco ook gecast, filmt de serie op locatie in New Jersey en wordt de onconventionele serie een sensatie bij het grote publiek, ondanks dat er een antiheld in het hoofdpersonage zit.

Deel 2 
Chase bespreekt de uitdagingen van het in kaart brengen van verhaalbogen voor 13 afleveringen en het in evenwicht brengen van de donkere humor met de dramatiek van het onderwerp. Tegelijkertijd geven hij en andere schrijvers toe dat ze persoonlijke ervaringen gebruiken om de personages vorm te geven. De cast deelt hun herinneringen aan James Gandolfini, zijn vrijgevigheid en genialiteit, en hoe hij worstelde met in de schijnwerpers staan. Chase praat over de blijvende liefde voor het personage van Tony Soprano en de impact van de reeks vanaf de eerste aflevering tot aan de controversiële finale.

In samenwerking met
In de documentaire zien we David Chase, bedenker van "The Sopranos", Robin Green, schrijver en producent van "The Sopranos", Chris Albrecht, voormalig voorzitter en CEO van HBO, Carolyn Strauss, voormalig president van HBO Entertainment, cinematograaf Alik Sakharov, Terence Winter, schrijver en producent van "The Sopranos", Frank Renzulli, schrijver en producent van "The Sopranos", acteur en schrijver Michael Imperioli en acteurs Drea de Matteo, Lorraine Bracco, Steven Van Zandt, Edie Falco en archiefinterviews met overleden acteurs Nancy Marchand, James Gandolfini en Tony Sirico.

Credits
HBO Documentary Films presenteert Wise Guy: David Chase And The Sopranos, een Jigsaw-productie; geregisseerd door Alex Gibney; geproduceerd door Ophelia Harutyunyan en Alex Gibney; uitvoerend geproduceerd door Nicole Lambert, Richard Perello en Stacey Offman. Voor HBO: uitvoerende producenten Nancy Abraham, Lisa Heller en Sara Rodriguez.

De twee delen van Wise Guy: David Chase And The Sopranos zijn vanaf zondag 8 september te zien op HBO Max.

Contactpersonen

Merwin Adamson

PR & Communications

Website